logosite name


Rólunk írták

„Elmúlott a rövid farsang, de mi azt nem bánjuk…” …mert kellõképpen kimulattuk magunkat a sinfalvi Kereki vendégházban szervezett 3 napos farsangi napokon. Kolozsvár-i és Szentlászló-i diákok egyaránt feleleveníthették a Farsangi népszokásokat, és bekapcsolódhattak a Torockó-i farsangtemetés felvonulásába. Ott ijedezések közepette bámulták az ostorpattogató betyárokat, valósnak tekintették Farsang Döme koporsóját, akit „megütött 2009 menyköve”, bújkáltak – és mégis poruljártak az ördögök és bohócok meglepetészerû mázolásaiktól, és nem utolsó sorban megcsodálhatták a ritkán felöltött, mégis élethű népviseletet, amit mostanig csak a Múzeumban láthattak. A házibuli is álarcosbállá alakult, ahol egymást pingálták különféle képekbe, hogy másak lehessenek ideig-óráig….volt Dalmát kutya, Egér, Cica, Elefánt, Hóember, Katicabogár, Lepke, Virág, Madár, Gomba,, Bohóc, Tigris, Zászló, Zebra, Béka, Nap, Kalóz és Boszorkány- és mindehhez sajátszerkesztésű bemutatkozóversek. A meglepetés fánkok is sorra kerültek, amelyekben elrejtett kávészemek újabb nyereményeket hoztak a szerencséseknek, a többi vetélekedõ tömérdek jutalmai között. A kézművestevékenységek, a kiszebábuégetés, a dalok, versek, mondókák mind a télűzés-tavaszvárás köré fonódtak, s a Sétáló bábszínház előadása, no meg az ezt követő bábkészítés csak fokozta az alakoskodás művészetét. „Hogy érezted magad a Farsangi táborban? Miért?”- kérdésekre a következõ válaszokat kaptuk: „nagyon jól éreztem magam, mert farsangoltunk, szerveztünk pizsama partit, voltunk Torockón, engem kifestettek az ördögök, és láttuk a koporsót” „nagyon élveztem ezt a tábort, és remélem, hogy még jöhetek…” „nagyon szerettem ezt a tábort, mert megismerkedtem sok gyerekkel, a legérdekesebb pedig a szekerezés volt, mert sosem tapasztaltam még ilyet…” „nagyon tetszett, mert sokat játszodtunk, táncoltunk, énekelgettünk, de leginkább a Sóbányában és Torockón telt jól….” „azért éreztem jól magam, mert ördögökkel találkoztam, jókat játszodtunk, sokat kézimunkáltunk, versenyeztünk, és finomakat ettünk…” Vasárnap a diákok, a rengeteg élményükre vonatkozó emléklappal távoztak boldogan, elégedetten, felfrissült erõvel, és jónéhány olyan értékkel gazdagodva, melyeket egy életre szereztek.

„Megérett hát Sinfalván a szőlő, Bort, búzát adott a Teremtő. Tarka farkú malacot, Csutoránknak feneket, Ihatunk majd eleget. Jó bort ide hát, nem mást, Köszöntsük el az áldomást! Isten tartsa a táborozókat, Szervezőket s mindnyájunkat! Adjon Isten egészséget mindenkinek!” (elhangzott a szüreti bál megnyitóján Bántó Jutka tanítónőtől)

„A sinfalvi Kereki Vendégház október 24–26. között háromnapos szüreti tábort szervezett a 63-as napközi kis- és nagycsoportosai számára. A hagyományhoz illően nem hiányzott a szüreti táborból a szőlőszedés, a szőlőpréselés és a must kóstolgatása sem.A tábor szervezői, Ábrahám Gizella, mint házigazda és két óvodás gyermek édesanyja, illetve Bálint Svella Éva és Bányai Edit óvónők változatos és rendkívül érdekes programot állítottak össze a háromnapos tábor idejére. Volt Terülj, terülj, asztalkám: pizzával, bográcsgulyással, zsiványpecsenyével, és még a szokásos vasárnapi húsleves is előkerült a konyhából, a kicsik és szüleik örömére. A szabad játékon kívül széles választékát kínálták a közös játékoknak is: vetélkedők (pl. Adj, király, katonát), éneklés (pl. Lipem-lopom a szőlőt), mesemondás, festés, gyurmázás és egyéb gyerekjátékok szerepeltek a programon, az óvodások hálásan fogadták a közös játszás lehetőségét. A tábor résztvevői, szülők és gyerekek ugyanakkor megismerhették Sinfalva környékét, hiszen a szervezők közös kirándulásokról is gondoskodtak:  meglátogatták a Tordai-hasadékot, Torockószentgyörgyöt és Torockót, a gyermekek azonban az Aranyos menti szekerezésért lelkesedtek leginkább. Ha felteszem magamnak a kérdést, hogy miért is volt annyira sikeres 3 éves Anna lányom első óvodás tábora, akkor a válaszom egyszerű: minden körülmény neki kedvezett. Hiszen minden jó volt: a kirándulások, a közös játékok, az ismerkedés, mindenki találhatott magának elfoglaltságot: a gyerekek játszhattak, az anyukák közösen főzhettek, az apukák megvitathatták a CFR sikereit-kudarcait.” (Szabadság napilap:Tamás Kinga, 2008.okt.23., Ovis szüret) Részletesen a Szabadság oldalán 

A sinfalvi táborban Gyerekek a központban. Kirándulás, barkács, zene, Sport, tábortűz, esti mese, No… meg a zsiványpecsenye Mind-mind nekünk kedvez Gyere te is, élvezd! ( Péter Annamária, 10 év )

Sinfalvára gyere ki nyitva már a Kereki, nincs ott kenyér-graham, házit süt az Ábrahám. (Sógor Géza)

Tábor Nemezelést készítvén A bábukat égetnénk Este semmi beszéd. Népdalokat tanulván “Az éccaka nem aludtam egy órát” Emeleten nagy zaj van, Gizi álmos morcosan. Jó sok étel, finomság! Palacsintát begyúrván Elűzzük mi a telet, A tavasz már sepreget! ( Pataki Péter, 10 év)  

A sinfalvi táborban, A sinfalvi táborban Harminc gyerek nagy lázban, Harminc gyerek nagy lázban. Kirándulunk, bulizunk, Kirándulunk, bulizunk És nagyokat mókázunk, És nagyokat mókázunk. Van itt jókedv, nem kevés, Van itt jókedv, nem kevés, Túrázás is , nem tevés, Hanem gyalogos és kész. Mindannyian élvezzük, Mindannyian élvezzük, Egymást nagyon szeretjük, Egymást nagyon szeretjük. Esti mese, jaj de jó, Esti mese, jaj de jó! Alvás nekünk nem való, Alvás nekünk nem való. No meg finon ételek, No meg finon ételek, Gyerekeknek perecek, És egy nagy tortaszelet. A sok látnivalótól, A sok látnivalótól, Turisztikai ponttól, Szédülünk csoportostól. Minden jó, ha vége jó, Minden jó, ha vége jó, Ez volt ám nekünk való, Ez volt ám nekünk való. (készült a 2011-es nyári fürdőtáborban „Az ecsedi csárdában” című dal zenéjére)